Pulchny biszkopt, puszysta masa i co najlepsze – chrupiąca, czekoladowa warstwa! Ten tort to prawdziwy przysmak dla smakoszów czekolady! : )
Czekoladowy tort z chrupiącą warstwą
Ciasto czekoladowe:
-
- 5 jajek
- 120g cukru
- 120g mąki pszennej
- 10g mączki ziemniaczanej
- 50g kakao
- 50g roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
Poncz do nasączenia:
-
- 60 g cukru
- 60 ml wody
- 60 ml amaretto
Błyszcząca polewa:
-
- 200 ml śmietanki 30%
- 115g kakao
- 250g cukru
- 225ml wody
- 50g miodu
- 25g żelatyny + 100 ml wody
Chrupiąca warstwa czekoladowa:
-
- 4 tabliczki czekolady Fin Carre Crusti Choc (dostępna w lidlu)
- 65ml oliwy z oliwek lub oleju
- 125ml śmietanki 30%
Mus czekoladowy:
-
- 100g czekolady deserowej
- 4 żółtka
- 50g cukru
- 50ml wody
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka żelatyny + 20 ml wody
- 15ml amaretto
- 175g śmietanki 30%
Dekoracja:
- Wafelki w polewie czekoladowej
Przepis na ciasto czekoladowe:
Spód tortownicy o średnicy 22cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Do ubitej masy jajowej przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia w dwóch, lub trzech partiach, a następnie delikatnie mieszamy, by nie zbić pęcherzyków powietrza. Na samym końcu dodajemy roztopione, wystudzone masło i mieszamy dokładnie, ale delikatnie, tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis na poncz do nasączenia biszkoptu:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Po całkowitym wystudzeniu syropu dodajemy amaretto i szczelnie przykrywamy
Przepis na błyszczącą polewę:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Cukier, wodę, śmietankę zagotowujemy, dodajemy kakao i szybko mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód oraz wcześniej namoczoną żelatynę. Polewę musimy zmiksować, aby pozbyć się ewentualnych grudek kakao, a następnie przecedzamy przez sitko. Polewę przelewamy do naczynia, przykrywamy szczelnie folią spożywczą w kontakcie i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, lub do temperatury 30-32°C.
Przepis na chrupiąca warstwę czekoladową:
Czekoladę, oliwę z oliwek oraz śmietankę kremówkę podgrzewamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Biszkopt wyrównujemy ściając lekko wierzch, a następnie przekrawamy go na 2 równe części. Górny biszkopt umieszczamy na spodzie rantu tortowego, nakrapiamy go połową przygotowanego wcześniej ponczu i wykładamy warstwę czekoladową. Wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nakrapiamy resztą ponczu. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.
Przepis na mus czekoladowy:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Żółtka umieszczamy w robocie kuchennym i lekko podbijamy. W międzyczasie zagotowujemy wodę z cukrem i cukrem wanilinowym. Gotujący się syrop cukrowy wlewamy cienkim strumieniem do ubijanych jajek, a następnie dalej miksujemy do momentu otrzymania puszystej masy. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce (nie zagotowujemy!), a śmietankę ubijamy na sztywno.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy część ubitych żółtek, aby początkowo rozrzedzić masę. Następnie dodajemy resztę żółtek, rozpuszczoną żelatynę i amaretto, mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę i bardzo delikatnie mieszamy. Tak przygotowany mus wylewamy na warstwę z chrupiącej czekolady.
Wykończenie polewą:
Tort wkładamy do lodówki na godzinę, a następnie na kilka godzin do zamrażarki. Rant tortowy zdejmujemy przy użyciu palnika lub suszarki do włosów. Po zdjęciu wstawiamy ponownie na chwilę do zamrażarki. Rozpuszczamy w mikrofalówce nasza polewę partiami i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się wszystkich pęcherzyków powietrza. Powinna mieć ona temperaturę około 30-32°C. Wyjmujemy nasz tort z zamrażalki i szybko polewamy nasz tort zaczynając od środka, a kończąc na bokach. Do dekoracji tortu używamy wafelków w polewie czekoladowej. Następnie wkładamy nasz torcik do lodówki. Jest on gotowy do spożycia po 3-4 godzinach od momentu wyjęcia go z zamrażalnika.
Inspiracja na tort pochodzi z kuchni lidla
Przepis skopiowany został z kuchni lidla!!!!! Jak można tak oszukiwać i nie podawać źródła!
Przepis został zmieniony wraz ze sposobem wykonania, a źródło do przepisu znajduje się na dole, wystarczy poszukać 😉
Jak nazywają się wafelki na torcie? 🙂
Niestety nie pamiętam ich nazwy, ponieważ ten tort robiłem dawno, ale na pewno kupowałem je w lidlu, więc tam trzeba szukać! 😀
Zazdroszczę umiejętności! Wygląda imponująco 🙂 Czekoladowy torcik, do kwadratu, dla mnie bomba.