15 wrz 2017

CIASTO Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ



SKŁADNIKI na małą keksówkę:

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 150 g masła
  • 5 gruszek
  • 2 lyżki cynamonu
  • olejek śmietankowy

Kruszonki

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

 Do jednej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.

Do drugiej miski wkładam masło, (które powinno być w temp.pokojowej) oraz cukier, ubijam na jednolitą masę.

Następnie do masła dodaję jajka, jogurt oraz kilka kropli olejku śmietankowego. Ubijam, na koniec dodaję mąkę z miski. Mieszam.

Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane i pokrojone w słupki gruszki wkładam w ciasto, lekko dociskam. Posypuję cynamonem.

Składniki kruszonki łącze ze sobą posypuję ciasto. Piekę w 180 stopniach ok 50 min do tzn. Suchego patyka. Studzę.


Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF