16 wrz 2017

FASZEROWANY KURCZAK SZPINAKIEM



SKŁADNIKI na ok 4 Osób:

Mięso

  • 1 kurczak ok 1.5 kg

Marynata

  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka suszonej bazyli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Szczypta cukru trzcinowego

Farsz

  • 6 garści szpinaku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:

 Kurczaka myję i osuszam. Wykrajam kości ja pozostawiam skrzydełka. Uważamy by nie uszkodzić skóry.

Znów myję i osuszam. Kurczaka nacieram przygotowaną marynatą.

Pozostawiam w lodówce pod przykryciem ok.30 min.

W między czasie przygotowuję farsz. Szpinak myję. Cebulę drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. W garnku o grubym dnie rozpuszczam masło dodaję czosnek oraz cebulę, smażę na rumiano dodaję sól i pieprz oraz czosnek granulowany na koniec dodaję szpinak. Mieszam.

 Nadziewam kurczaka, zimnym farszem. Mięso zaszywam lub zamykam wykałaczkami.

Mięso wkładam do worka do pieczenia, zamykam. W worku za pomocą wykałaczek robię małe dziurki.

Piekę mięso ok 70 min w 180 stopniach. Podaję od razu.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF