W dzieciństwie w naszym domu bardzo często rodzice robili nam w piątki prosty makaron, do tego "sos" z jogurtu owocowego (najczęściej był to truskawkowy) i twarogu.
Propozycja ta jest bardzo prosta, smaczna i szybka. Na pewno zasmakuje dzieciom :). Co prawda rzadko ją robię, ale kiedy zaczynam ją jeść to od razu przypominają się lata dzieciństwa! Można powiedzieć, że to domowy "fast-food" :).
Składniki (na 2-3 osoby):
1 szklanka makaronu świderki
250 g twarogu półtłustego
1-2 łyżki cukru (do smaku)
3-4 łyżki jogurtu (użyłam o smaku owoców leśnych)
opcjonalnie:
kilka owoców na wierzch (użyłam borówek)
listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al'dente wedle przepisu na opakowaniu.
Twaróg umieszczamy niewielkim naczyniu i rozgniatamy dość dokładnie widelcem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy odrobinę cukru - tak do smaku. Na koniec dodajemy jogurt. To razem mieszamy.
Na talerz wykładamy makaron, na to polewamy nasz sos serowo-jogurtowy. A na wierzch kilka świeżych borówek oraz mięta. Smacznego :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz