piątek, 15 września 2017

PYSZNE DOMOWE CHLEBKI A'LA KEBAB

Dzisiaj przepis na pyszną przekąskę w formie kebaba.Oczywiście kebabem to nie jest,bo do kebaba potrzebne jest odpowiednio przygotowane mięso.Dlatego takie oto jedzonko można przygotować samemu w domu.Dzieciom na pewno posmakuje,gwarantuje to :).
Zapraszam na przepis:).
SKŁADNIKI
na chlebki (mnie wyszło ok.12 chlebków)
ok.1kg mąki
5 łyżek oleju
2,5 szklanki wody
5 łyżek cukru
kostka drożdży
łyżeczka soli

Sos do kebaba
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego
2 łyżki śmietany 18%
1-2 ząbki czosnku
pieprz,sól do smaku

Mięso
800-900g mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej
przyprawa do kebaba
olej do przesmażenia ok.4-5 łyżek

Sałatka
1 sałata lodowa duża
3 pomidory
3/4 szklanki śmietany 18%
2 opakowania sosów  sałatkowych z koperkiem w proszku

WYKONANIE
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i dodajemy cukier,zostawiamy aby drożdże zaczęły pracować na ok.15 min.Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy sól,olej i nasze pracujące drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto.Podczas wyrabiania ciasta dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy dalej.Ciasto ma byc pulchne i gładkie.
Gotowe,wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok.25-30 min.aby pięknie wyrosło.Kiedy ciasto ładnie podrośnie dzielimy je na równe części robimy kulki,przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min.do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu bierzemy taką kulkę i wałkujemy ją na placek o grubości ok.0,5cm.placki nie duże.
Placki wykładamy na blachę na papier do pieczenia,chlebki jeszcze urosną,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy ok.10 min.
Po upieczeniu tworzy się taka buła :) tak ma być.
Zabieramy się za przygotowanie mięsa.Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na średnim ogniu aż do miękkości mięsa.Pod koniec wsypujemy przyprawę do kebaba- nie żałować sobie ja wsypałam całą paczkę :).Mieszamy i zestawiamy z ognia.
Czas na sałatkę.Pomidory kroimy w kostkę,sałatę lodową rwiemy na kawałki takiej wielkości jakiej chcemy.W osobnej miseczce mieszamy sosy razem ze śmietaną,następnie dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.
Czas na sos :).Wszystkie składniki do sosu mieszamy ze sobą,czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do sosu,mieszamy.Możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem według siebie.
Kiedy wszystkie rzeczy do kebaba mamy zrobione trzeba skonstruować nasze jedzonko.
Bierzemy jeden chlebek i rozcinamy delikatnie tak aby powstała taka kieszonka ;) na spód dajemy sałatkę,następnie mięso polewamy sosikiem i jeszcze raz to samo:sałatka mięsko i sosik.
Takie nasze robione w domu kebaby są pyszne,zdrowe i przede wszystkim wiemy co mają w środku.
Polecam wam serdecznie ten przepis!

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz