czwartek, 14 września 2017

Owsiane ciasteczka z sezamem i suszoną śliwką - bez mąki!

Niedawno wpadła mi w ręce książka "Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują". Kilka przepisów już wypróbowałam. Są to proste dania, desery, przekąski, które nie wymagają długich przygotowań, jak ciasteczka owsiane bez grama mąki. Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ w oryginale były kawałki czekolady, a my z powodu alergii na kakao staramy się jej unikać. Moje ciasteczka przygotowałam z płatków owsianych górskich,  które zmieliłam w malakserze na drobniejsze kawałeczki, kilku drobno posiekanych śliwek suszonych, sezamu, brązowego cukru i masła. Dla aromatu dodałam odrobinę esencji waniliowej. Ciasteczka jutro powędrują do szkoły, a dziś... świetnie smakują z filiżanką gorącej herbaty!


Składniki:
(na 24 ciasteczka)

2 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka sezamu
2 łyżki śliwek suszonych bardzo drobno posiekanych
4 łyżki cukru trzcinowego
2 jajka 
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
odrobina esencji waniliowej

Przygotowanie: 
  • Płatki owsiane zmielić z płatkami migdałów w blenderze na drobniejsze kawałki (lub użyć płatków błyskawicznych). 
  • Dodać posiekane suszone śliwki, sezam i cukier. 
  • Wymieszać ręcznie z masłem i jajkiem, dodając kapkę esencji waniliowej. 
  • Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej blasze piekarnika nie więcej niż 12 ciasteczek za jednym razem, aby się nie posklejały. 
  • Piec w temperaturze 180 stopni ok 15-17 minut, aż się zrumienią.