Aromatyczna, rozgrzewająca, pełna ziół zupa cukiniowo-porowa. Podałam ją z pikantnymi grzankami, z musztardą dijon, mozzarellą i rozmarynem. Na jesienne chłodniejsze dni prawdziwy must have :)
- średni por
- średnia cukinia
- pół cebuli
- litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0/5 łyżeczki posiekanego oregano
- łyżka kwaśnej śmietany
- łyżka masła klarowanego
- 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- szczypta soli
grzanki:
- 4 kromki chleba
- musztarda dijon
- 100 g startej mozzarelli
- gałązka rozmarynu
Pora i cebulę myjemy i kroimy w piórka.
Cukinią szorujemy i bez obierania kroimy w kostkę. Jeśli nasiona są duże, pozbywamy się ich.
Wraz z ziołami podsmażamy je w garnku, na maśle klarowanym.
Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy bulionem.
Gotujemy około 25 minut, miksujemy na gładko po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie możemy zabielić kwaśną śmietaną.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Kromki chleba smarujemy grubą warstwą musztardy dijon, posypujemy mozzarellą i rozmarynem.
Zapiekamy aż ser się zrumieni.
Zupę nakładamy do miseczek i podajemy z grzankami.
Smacznego :)
Brak komentarzy