KUCHNIA

Belgijskie chrupiące gofry w wersji wegańskiej

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gdy tylko zaczyna robić się chłodniej od razu nachodzi mnie ochota na różnego rodzaju placuszki, racuszki, a tym razem naszło mnie na gofry. Nie takie zwykłe gofry, które dobre są tylko gdy są ciepłe, bo zaraz się robią gumowate, tylko takie prawdziwe chrupiące. Sekret tych gofrów tkwi w cukrze, a dokładnie w cukrze tzw. gruba rafinada, w Belgii, skąd pochodzą używa się do tego specjalnego cukru perłowego, ale ciężko taki znaleźć, więc spokojnie użyć można polskiego cukru, który kupicie bez większego problemu. Te belgijskie gofry są tak samo dobre na drugi dzień, a ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce szczelnie przykryte folią spożywczą na tzw. zimne wyrastanie, a w dniu pieczenia wyjąc z lodówki na około pół godzinki, tak aby ciasto osiągnęło temperaturę pokojową.  Tak samo możecie zrobić z wyrośniętym już ciastem

Składniki na około 15 sztuk:

400 g mąki pszennej

200 g margaryny roślinnej

2 banany

100 ml mleka sojowego

200 g grubego cukru tzw. gruba rafinada (dostaniecie bez większego problemu)

opakowanie suchych drożdży

łyżka cukru waniliowego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść i dodaj mleko- nie gotuj tylko rozpuść 🙂 W dużej miski przesiej mąkę z drożdżami, a banany zblenduj.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do mąki z drożdżami dodaj ciepłą margarynę z mlekiem, cukier waniliowy i grubą rafinadę oraz zblendowane banany. Wymieszaj wszystko dokładnie dużą łyżką, a od biedy możesz to zrobić mikserem ,  co prawda to nie jest ciasto jak na drożdżówki, ale ciasto jest gęste.tyle że ciasto jest gęste.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tak przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rozgrzej dobrze gofrownicę po czym zmniejsz temperaturę na połowę jej możliwości. Nakładaj ciasto porcjami wielkości dużej łyżki na sam. Piecz około 5 minut, ale to zależy od gofrownicy, więc po prostu sprawdź czy są wystarczająco złote.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Upieczone gofry wyjmuj za pomocą wykałaczki (tak jest najłatwiej) po czym przestudź. Tuż po upieczeniu są miękkie, ale jak tylko lekko przestygną staja się idealnie chrupiące.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 komentarze

  • Justyna

    Witam,
    bardzo proszę o informację jaką ma Pani gofrownicę?
    Może ma Pani również toster do kanapek godny polecenia?
    pozdrawiam serdecznie dziękując za baaardzo przydatne przepisy 😉

    • becky

      Dzień dobry, gofrownicę mam najzwyklejszą firmy MPM, mała, zgrabna, tania, sprawdza się świetnie od lat. Opiekacz do kanapek mam z lidla, też polecam, mam już z 5 lat, nie do zdarcia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *