wtorek, 12 września 2017

Kapuśniak na golonkach



W zasadzie to golonki miały być tak zwyczajnie zjedzone, jednak przyszedł czas, kiedy naszła ochota na kapuśniak. Wyszedł niesamowicie aromatyczny.









Składniki

1 duża marchewka
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
3 średniej wielkości ziemniaki
2 golonki wieprzowe pakowane próżniowo natarte przyprawami
500 g kiszonej kapusty
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
mielony kminek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą (1,5-2 l), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, zagotowujemy, dodajemy odciśniętą z soku i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy 10-15 min, po czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji smakowych). Gotujemy do miękkości warzyw. Mięso wyciągamy, dzielimy  na mniejsze kawałki.
Zupę doprawiamy do smaku mielonym kminkiem, solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz