Sandacz na risotto z kalafiora z chorizo
Składniki:
Sandacz – filet 150g
Kalafior – ¼ główki
Chorizo – 20g
Koperek
Śmietana 36% - 50ml
Kminek mielony, sól, masło, olej, sok z cytryny
Wykonanie:
Kalafiora kroimy na drobne kawałki. Na rozgrzanej patelni
smażymy chorizo pokrojone w plasterki, tak aby zrobiły się z niego chrupiące
kawałki. Następnie zalewamy chorizo śmietaną, dodajemy kminek i chwilę
redukujemy. Gdy śmietana zgęstnieje, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy
kalafior i koperek. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy
na nim kalafior pokrojony w cienkie plastry, tak aby powstały z niego chrupiące
chipsy. Chipsy zdejmujemy z patelni o odsączamy na ręczniku papierowym z
nadmiaru tłuszczu.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim rybę
od strony skóry. Gdy ryba będzie już podsmażona na złoty kolor, odwracamy ją na
drugą stronę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i dodajemy masło.
Smażymy przez chwilę.
Rybę układamy na risotto, dekorujemy chipsem z kalafiora i
posypujemy koperkiem.
I dodatkowo kilka zdjęć z warsztatów z Witem Szychowskim vel. Pan Tasak :)
Źródło: Cook Story by Samsung
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz