poniedziałek, 11 września 2017

Sandacz na risotto z kalafiora z chorizo - warsztaty z Witem Szychowskim



Sandacz na risotto z kalafiora z chorizo



Składniki:

Sandacz – filet 150g
Kalafior – ¼ główki
Chorizo – 20g
Koperek
Śmietana 36% - 50ml
Kminek mielony, sól, masło, olej, sok z cytryny

Wykonanie:

Kalafiora kroimy na drobne kawałki. Na rozgrzanej patelni smażymy chorizo pokrojone w plasterki, tak aby zrobiły się z niego chrupiące kawałki. Następnie zalewamy chorizo śmietaną, dodajemy kminek i chwilę redukujemy. Gdy śmietana zgęstnieje, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy kalafior i koperek. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kalafior pokrojony w cienkie plastry, tak aby powstały z niego chrupiące chipsy. Chipsy zdejmujemy z patelni o odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim rybę od strony skóry. Gdy ryba będzie już podsmażona na złoty kolor, odwracamy ją na drugą stronę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i dodajemy masło. Smażymy przez chwilę.
Rybę układamy na risotto, dekorujemy chipsem z kalafiora i posypujemy koperkiem. 

I dodatkowo kilka zdjęć z warsztatów z Witem Szychowskim vel. Pan Tasak :)  








Źródło: Cook Story by Samsung

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz