poniedziałek, 11 września 2017

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Rewelacyjne ciasto ze śliwkami,które zawsze wychodzi.Jest przepyszne w środku mięciutkie i sprężyste.Teraz jest sezon na śliwki więc ciasto jak znalazł :).Przepis jest na dużą blachę o wym.22x35cm
SKŁADNIKI
ciasto
ok.1kg mąki
pół kostki świeżych drożdży
4 jajka
pół szklanki cukru
ok.300ml mleka
pół kostki margaryny
1/2 kg śliwek
łyżeczka cynamonu

kruszonka
1 porcja (np. 100g) masła lub margaryny
1 porcja (np. 100g) cukru
2 porcje (np. 200g) mąki

WYKONANIE
Na początek robimy zaczyn z drożdży.Kruszymy drożdże i przekładamy je do miseczki,dodajemy dwie łyżki cukru,ciepłe mleko i 3 łyżki mąki.Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
Wyrośnięty zaczyn z drożdży wygląda tak :
Następnie jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel,margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia,mąkę przesiewamy do dużej miski i do mąki dodajemy jajka utarte z cukrem mieszamy,potem dodajemy nasz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto dodając po trochu wystudzoną płynną margarynę.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące :).Jeśli ciasto będzie się kleić podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy.Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.40 min.
Kiedy ciasto będzie pięknie rosło przygotujemy śliwki.Należy je umyć i usunąć pestki.Śliwki kroimy na ćwiartki,wrzucamy do miski i dodajemy ok.łyżeczkę cynamonu.
Gdy nasze ciasto podwoi objętość -ładnie wyrośnie,wyrabiamy je jeszcze raz.Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto.Na górę kładziemy śliwki z cynamonem.
Czas na przygotowanie kruszonki.
Kruszonkę robimy w proporcjach: 1 część tłuszczu w temperaturze pokojowej (np. masło, margaryna), 1 część cukru  i dwie części mąki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę
Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).Ciasto posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.35-45 minut.I nasze ciasto gotowe.
SMACZNEGO!!!





A tutaj przepis w formie filmiku :)

2 komentarze: