niedziela, 10 września 2017

Quinoa z cukinią, grzybami pioppino i pulpecikami

Taki sobie ostatnio zrobiłam prosty obiadek. Kilka składników trochę ziół i gotowe. Jeśli nie uda się Wam kupić grzybów pioppino, możecie je zastąpić innymi, sezon w pełni :)

Składniki:

2 szklanki ugotowanej quinoy
2 garście grzybów proppino
1 mała cukinia
300 gram mielonej wołowiny
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
świeży rozmaryn
suszony tymianek
pieprz
sól

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na oliwę z oliwek, gdy się zeszkli, dodajemy całe grzybki, tymianek i rozmaryn,  doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. 
Cukinię kroimy w plasterki, lub półplasterki i dorzucamy do cebuli z grzybami. 
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, nadajemy kształt kuleczek i dodajemy do reszty składników. Dusimy, aż cukinia zmięknie, a pulpeciki się zetną, nie mieszamy za dużo, aby mięso się nie rozpadło. Podajemy z ugotowaną quinoą :)

5 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) W sam raz na obiadek lub kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się to danie, pulpeciki i grzyby, to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super obiadek, wygląda bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zarówno te małe pulpeciki jak i grzybki wyglądają uroczo ^^

    OdpowiedzUsuń