Takie ciasto ma konsystencję lekko wilgotną w środku, mocno czekoladowy smak.

brownie

Przygotowanie ciasta –  masło rozmieszać z cukrem, ekstraktem waniliowym,solą na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku, cały czas mieszać.  Czekoladę rozpuścić w miseczce postawionej na parującej wodzie. Temperatura podczas topienia się czekolady nie powinna być za gorąca.

Lekko przesadzoną i rozpuszczoną czekoladę wolnym strumieniem wlać do masy maślanej. Dodać mąkę, kakao i dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 22 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.

brownie

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 190 C i piec 17-20 minut. Ciasto nie będzie przepieczone jak zwykłe ciasta. Ciasto musi być z wierzchu upieczone w środku mokre, ale nie lejące. To ciasto nie  należy do najłatwiejszych ciast, ale wierze że dacie sobie radę. Warto.

czekoladowe ciasto

Przygotowanie karmelu – na zimną patelnię o grubym dnie wsypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu. Jak cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru dodać miód i wlać powoli śmietanę. Gotować jeszcze około 5 minut, masa karmelowa musi  lekko zgęstnieć. Cały czas mieszać.  Dodać słone orzeszki i wymieszać.  Wylać masę karmelową na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.

Smacznego