Cynamonowe pięknotki <3 |
Wstyd, cynamon tematem bloga a tu dopiero cynamonowy przepis !
Muffinki. Czy aby na pewno ? A nie czasem babeczki (cupcakes) ?
I tu mam dylemat. Bo te nie są na maśle ,ale z drugiej strony są wilgotne , dość ciężkie i nie potrzebują żadnego kremu. A może ja się zwyczajnie nie znam ? ;)
Nieważne jak je nazwać, i tak pachną cynamonem i jabłkiem :) Jabłkiem, choć nie dodajemy jabłka.
Sekretem jest moja ulubiona smakowa maślanka, o dumnej nazwie "pieczone jabłko".
Muffinki powstały poprzez zmodyfikowanie przepisu na maślankowe ciasto, które Mama od dawna ma w swoim zeszycie z przepisami. Polecam !
Składniki na około 30 sztuk:
- 5 szklanek mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki maślanki "pieczone jabłko"
- 1 szklanka oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub cukru pudru z prawdziwą wanilią)
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i wyrabiamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy razem.
Białka ubijamy, pod koniec dodając na zmianę część cukru, cukier wanilinowy i żółtka. Do powstałej masy wlewamy powoli na zmianę olej i maślankę ciągle mieszając. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, posypujemy obficie wcześniej przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut (polecam sprawdzać patyczkiem, każdy piekarnik jest inny).
Wystudzone obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz