sobota, 9 września 2017

Potrawka z kurczakiem, ziemniakami i grzybami.

Potrawka z kurczakiem, ziemniakami i grzybami, to danie jednogarnkowe. 
Z powodzeniem wystarczy za całe drugie danie na obiad. Dzięki dodatkowi ziemniaków jest naprawdę sycącą potrawą. 
Potrawka jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, szczególnie gdy mamy na klęskę ich urodzaju.





Składniki:
  • 60 dkg piersi z kurczaka
  • 45 dkg ziemniaków
  • 30 dkg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i kurek), można zastąpić pieczarkami
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 szkl. bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka
  • 1/3 łyżeczki kurkumy (ewentualnie)
  • po 5 ziarenek: ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:
  • W dużym garnku rozgrzać olej i masło. Pokroić kurczaka w 2-centymetrową kostkę, posypać rozmarynem i podsmażyć na tłuszczu.
  • Cebulę pokroić drobno, dodać do kurczaka i podsmażyć.
  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i kurkumę. 
  • Wlać ciepły bulion i dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec.
  • Zagotować potrawkę, garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie (sprawdź widelcem) dodać umyte* i pokrojone grzyby. Gotować jeszcze 10 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać do potrawki śmietanę (wymieszaną z kilkoma łyżkami płynu z potrawki) i zgniecione ząbki czosnku. Gotować jeszcze 2 minuty.
  • Przyprawić potrawkę do smaku solą i pieprzem.
*Grzyby należy bardzo dokładnie oczyścić z piasku, aby nie chrzęścił w zębach podczas jedzenia. W tym celu przekładam grzyby do miski, zalewam dużą ilością wody, mieszam rękami i przekładam (ręcznie) na sito. Piasek z grzybów pozostaje na dnie miski. Czynność powtarzam 2-3 razy

Smacznego

2 komentarze: