Pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu (po więcej inspiracji zapraszam do wpisu Co zrobić z ugotowanych ziemniaków).
Smaczne, puszyste, proste do przygotowania, tanie kotlety.
Można podać z sosem pieczarkowym, sosem słodko – kwaśnym i koniecznie z surówką.
PRZEPIS NA KOTLETY Z UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW
Składniki na kotlety z ugotowanych ziemniaków:
400g ugotowanych ziemniaków
4 ugotowane na twardo jajka
2 jajka surowe
3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
2 łyżki maki ziemniaczanej
sól
pieprz
szczypta kurkumy
1 łyżeczka majeranku
3-4 łyżki posiekanej zieleniny np natki pietruszki lub szczypiorku
olej
Jak zrobić kotlety z ugotowanych ziemniaków:
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków.
Jajka na twardo ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki i starte jajka wrzucamy do miski.
Białka oddzielamy od żółtek – żółtka dodajemy do ziemniaków, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do ziemniaków i jajek dodajemy pozostałe składniki: jogurt, mąki, przyprawy, mieszamy wszystko.
Do wymieszanej masy dodajemy ubita pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy.
Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.