Mamy sezon na kukurydze w kolbach, uśmiechają się do nas ze straganów i półek sklepowych, przyciągają.
Uwielbiam kukurydze w kolbach i często przygotowuję ją gotując lub grillując.
Dzisiaj chciałam przedstawić wam najprostszy i najszybszy sposób na kukurydzę – kukurydze z mikrofalówki
PRZEPIS NA KUKURYDZĘ Z MIKROFALÓWKI
Jak zrobić kukurydze w mikrofalówce:
Oczyszczoną kolbę kukurydzy układamy w naczyniu do gotowania w mikrofali, takim z odpowietrznikiem na przykrywce (lub w misce, którą przykrywamy folią spożywczą, w której robimy ze dwie dziurki), zalewamy 2-3 łyżkami wody i gotujemy na najwyższej mocy 5 min.
Drugi sposób: kukurydze owijamy papierowym ręcznikiem, moczymy wodą.
Kolby w mokrym ręczniku wkładamy do mikrofalówki i gotujmy ok 5 min.
Zobacz też:
Jak ugotować kukurydzę w kolbach
Krupnik z pęczakiem i kukurydzą
Surówka z marchewki ze świeżą kukurydzą i papryką
Kukurydzę w mikrofalówce najlepiej się robi bez czyszczenia – liście stanowią naturalne okrycie na czas gotowania, po ugotowaniu wszystko idealnie schodzi. Czas – ok. 4-5 minut na 1 kolbę, a przy większej ich liczbie nieco zwiększony.