Papryka faszerowana kaszą

17:19




Uwielbiam wegetariańskie potrawy za to, że wymagają ode mnie nieco więcej kreatywności niż dania mięsne. Przede wszystkim do ich wykonania muszę wykorzystać jak najwięcej warzyw, by potrawa wyszła naprawdę pożywna i smaczna. Sporym plusem jest również to, że przy okazji skutecznie pozbywam się z lodówki różnorakich, jedzeniowych resztek (których normalnie nie potrafię sensownie wykorzystać), a które wpływają na finalny smak potrawy, nie wspominając już o kwestiach zdrowotnych.
Jednym z genialnych pomysłów, który często wykorzystuję są... pieczone warzywa!






A najlepiej takie, które można nadziać jakimś przepysznym farszem i podać z lekką sałatką 
lub innymi, również zapiekanymi warzywami. Ostatnio powróciłam do mojej ulubionej papryki. Leżała samotnie na obrzeżach lodówki czekając aż spełni swoje życiowe przeznaczenie i odegra główną rolę w jednym z moich przepisów! Do niej, jako druga główna bohaterka, dołączyła kasza gryczana. Akurat znalazłam w szafce saszetkę z kaszą która była już zapakowana wraz z przyprawami i suszonymi warzywami, a wiecie, nie chciałam marnować jedzenia, tym bardziej że skład był zachęcający! Finalnie i tak doprawiłam ją na swój sposób- czyli na pomidorowo i ostro. Wy również doprawcie ją wg własnego uznania!
Osobiście polecam sporo pieprzu, czerwonej papryki i warzywa typu drobno posiekana cebulka lub czosnek. 👌


Składniki: 


na jedną porcję - jedną paprykę


  • 1 papryka zielona lub czerwona
  • 60-70 g kaszy gryczanej *
  • ulubione warzywa do kaszy (np. marchew, cebula)
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1/4 kostki sera feta półtłustego 
  • ulubione przyprawy (np. 
  • natka pietruszki
  • pomidorki koktajlowe 
  • olej rzepakowy 




Przygotowanie: 


Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Doprawiamy wg własnego uznania. Ja polecam dodać więcej pieprzu i czerwonej papryki oraz wcześniej podsmażoną, drobno posiekaną cebulkę.
Oczywiście wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych, ale ja lubię kaszę w bardziej pikantnej wersji;) Do ugotowanej kaszy prócz przypraw i warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie mąkę, która pozwoli ją bardziej zagęścić. Na koniec mieszamy wraz z serem feta.
Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i solimy.
Obie połówki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pieczemy w temp. 180-200 stopni C w piekarniku z funkcją góra-dół. Papryki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie natłuszczonej (opcjonalnie. Ja jeszcze posypałam blachę płatkami jaglanymi, a do papryki dorzuciłam pomidorki koktajlowe. 
Całość pieczemy przez ok.20-25 minut. Wierzch musi się delikatnie spiec. Podajemy z natką pietruszki.
Gotowe!






   
   Smacznego! 😇



✩✩✩


✩✩✩




You Might Also Like

2 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia