piątek, 8 września 2017

CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić danie,które ostatnio bardzo nam zasmakowało.Ciecierzyca po bretońsku-danie takie jak fasolka po bretońsku tylko zamiast fasoli jest cieciorka.
Zapraszam po przepis :)

SKŁADNIKI
kubek ciecierzycy suchej ok.330ml
kiełbasa
cebula
2 ząbki czosnku
duża marchewka
koncentrat pomidorowy
olej
pieprz,majeranek,słodka papryka
listek laurowy
3 szt.ziela angielskiego
łyżka mąki

WYKONANIE
Ciecierzycę wsypujemy do miski,zalewamy wodą tak ok.5cm nad cieciorką i zostawiamy na całą noc.Po tym czasie napęczniałą ciecierzycę płukamy,wsypujemy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy ok.1 godziny.
Ciecierzyca po ugotowaniu z zewnatrz jest twardawa ale w środku mięciutka.
Następnie w osobnym garnku podsmażamy cebulę,dodajemy pokrojoną kiełbasę,dodajemy także przepuszczony przez praskę czosnek oraz marchewkę pokrojoną w cieniutkie plastry.Wlewamy trochę wody i dusimy.Gdy ciecierzyca się ugotuje dodajemy ją do kiełbaski wsypujemy przyprawy,ziele angielskie,listek laurowy i zagotowujemy.Gotujemy jeszcze przez ok.10-15 min.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
W pół szklanki wody rozpuszczamy czubatą łyżkę mąki,wlewamy do naszej potrawy,mieszamy czekamy aż się zagotuje,doprawiamy jeszcze do smaku i wyłączamy.
Nasze danie gotowe
SMACZNEGO!!!!

A takiego kaktusika dostałam dzisiaj za drobną przysługę od koleżanki ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz