Papryczki chilli marynowane

Lubicie ostre papryczki. Mój najstarszy pierworodny uwielbia. W sklepach zawsze wybiera chipsy STRONG.

Dla niego w słoiczku zachowujemy na zimę te papryczki 🙂

Oczywiście dzielnie pomaga w ich przygotowaniu.

Składniki:

papryczki chilli czerwone, żółte

4 szkl. wody

3 szkl. octu

1 kg cukru

1 łyżka ziela angielskiego

czosnek

Wszystkie czynności wykonujemy w rękawiczkach. Papryczki chwilli pozbawiam zielonego ogonka, przekrawam na pół. Usuwam nasionka. Wkładam papryczki do słoików. W garnku gotuję zalewę z wody, octu, cukru i ziela. Do każdego słoiczka wkładam ząbek czosnku. Zalewam papryczki zalewą. Pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania wody.

papryczki1

papryczki2

papryczki3

papryczki4