Chałwa słonecznikowa

Witam Was po długiej przerwie ... 
Nie macie pojęcia, jak się z tego cieszę! Mam nadzieję, że Wy również choć troszkę za mną tęskniliście? Tłumaczenie takiej dziury czasowej jest zbędne, to nie blog lifestylowy a kulinarny! Zatem do rzeczy!
Mam dziś dla Was zdrową i pyszną alternatywę dla popularnej chałwy. Jeśli nie smakują Wam kupne i niestety, najczęściej bardzo niezdrowe, przesłodzone, sklepowe chałwy - ten przepis jest dla Was. Na marginesie - czy wiecie, że pestki słonecznika zawierają mnóstwo witaminy E, która wpływa na poprawę jakości cery oraz włosów? Powinno się spożywać go regularnie!


Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika
2 łyżki stołowe sezamu
1 łyżka stołowa płynnego miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
aromat waniliowy lub 1/2 laski wanilii


Wykonanie:
Upraż na patelni pestki słonecznika i sezam, aż lekko się zarumienią. Odstaw do przestudzenia. Umieść je następnie w misie blendera, zmiksuj na proszek. Dodaj pozostałe składniki i blenduj jeszcze przez chwilę.
Gotową masę przełóż na papier do pieczenia i umieść w dowolnej foremce. Dociśnij masę dość mocno.
Włóż do lodówki na 3-4 godziny. 


Możesz podwoić ilość składników. Lepiej zrobić jej więcej, bo jest naprawdę pyszna... Idealnie sprawdza się również jako dodatek do różnych deserów. 
Smacznego! :)



Komentarze