piątek, września 08, 2017

drożdżowe bułki z makiem


Pyszne bułeczki z makiem i kruszonką,idealne do szklanki zimnego mleka.Jedne z moich ulubionych,zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze niż kupne.Polecam wypróbować.

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki (typ 450)
  • 0,5 szklanki  cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 100 g masła
Drożdże pokruszyć do letniego mleka,dodać łyżeczkę mąki i cukru.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i ostudzić.

Do miski wbić jajka,dodać cukier i dokładnie ubić,Następnie wsypać mąkę,dodać drożdże i masło .Ciasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać.
Masa makowa:
  • 130 g mielonego maku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • garść posiekanych orzechów włoskich 
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Mak zagotowujemy z mlekiem i odstawiamy do wystudzenia.Przerzucamy na gazę i odsączamy (najlepiej zostawić na noc).Masło rozpuszczamy i studzimy.Wszystkie składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach  ok. 70x24 cm.Ciasto posmarować masą makową i zwinąć w roladę.Pokroić na kawałki o grubości 3,5 cm i poukładać na blaszce wyłożonej papierem.Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka.Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.Piec w 180ºC przez ok 15-20 minut.

Kruszonka:
  • 30 g zimnego masła 
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
Z podanych składników palcami wyrobić kruszonkę.





10 komentarzy:

  1. Z pewnością skorzystam z przepisu (jak kupię nowy piekarnik) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pożyczyłabym Ci swój,ale mój tez ledwo zipie.Syn połamał mi drzwiczki bo wlazł tam swoim tyłkiem :))

      Usuń
  2. Za makiem nie przepadam, ale z przyjemnością wypróbuję Twój przepis z innym nadzieniem! Może zdecyduję się na mieszankę orzechową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszanka orzechowa brzmi super,może i ja kiedyś wypróbuję.

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie! Czy do ciasta nie byłaby lepsza mąka typu 650?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z mąką typu 650,ja zawsze robię z 450 i dlatego tak podałam w przepisie.

      Usuń
  4. Pysznie wyglądają. Takie domowe wypieki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda,przynajmniej wiemy co się w środku znajduje.

      Usuń
  5. Przypomnialas mi o tych drozdzowkach, a ze mam akurat z trudem zdobyty mak to bedzie wielkie pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger