Nalewka z aronii

Wrzesień to także czas aronii,która posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Na jesienną słotę i mroźne zimowe wieczory polecam rozgrzewającą nalewkę.









3 litry wody

400 liści wiśni

2 kg aronii

2 kg cukru

700 ml spirytusu 95%

3 cytryny

Aronię i liście umyć, następnie zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut (od momentu zagotowania). Odstawić na 24 godziny, przecedzić , dodać sok z cytryn i spirytus. Rozlać do butelek. Można spożywać od razu,ale im starsza nalewka tym lepsza.

W oryginalnej recepturze wskazane jest użyć na tę proporcję 1 litr spirytusu. Robiłam,lecz jak dla mnie nalewka była zbyt mocna więc trochę zmniejszyłam ilość procentów. Wskazane jest też użycie kwasku cytrynowego,ja zamieniłam na cytrynę,bo kwasku nie używam.








Komentarze

  1. Jestem przekonana, że jest pyszna! Pewnie nie za słodka. Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy nie za dużo wody????

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Czyli od razu zalewa Pani nalewkę alkoholem o mocy 21,5%, a jeszcze dochodzi do tego sok z aronii, więc nalewka jest jeszcze lżejsza

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty