Nalewka z aronii
Wrzesień to także czas aronii,która posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Na jesienną słotę i mroźne zimowe wieczory polecam rozgrzewającą nalewkę.
Aronię
i liście umyć, następnie zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut
(od momentu zagotowania). Odstawić na 24 godziny, przecedzić , dodać
sok z cytryn i spirytus. Rozlać do butelek. Można spożywać od
razu,ale im starsza nalewka tym lepsza.
W oryginalnej recepturze wskazane jest użyć na tę proporcję 1 litr spirytusu. Robiłam,lecz jak dla mnie nalewka była zbyt mocna więc trochę zmniejszyłam ilość procentów. Wskazane jest też użycie kwasku cytrynowego,ja zamieniłam na cytrynę,bo kwasku nie używam.
3 litry wody
400 liści wiśni
2 kg aronii
2 kg cukru
700 ml spirytusu 95%
3 cytryny
W oryginalnej recepturze wskazane jest użyć na tę proporcję 1 litr spirytusu. Robiłam,lecz jak dla mnie nalewka była zbyt mocna więc trochę zmniejszyłam ilość procentów. Wskazane jest też użycie kwasku cytrynowego,ja zamieniłam na cytrynę,bo kwasku nie używam.
Jestem przekonana, że jest pyszna! Pewnie nie za słodka. Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCzy nie za dużo wody????
OdpowiedzUsuńWody ma tyle być:)
OdpowiedzUsuńCzyli od razu zalewa Pani nalewkę alkoholem o mocy 21,5%, a jeszcze dochodzi do tego sok z aronii, więc nalewka jest jeszcze lżejsza
Usuń