.

.

czwartek, 7 września 2017

Czekoladowy przekładaniec bez pieczenia-rozpływa się w ustach

Witam Kochani

dziś chcę Wam przedstawić przepis na jedno z moich ukochanych ciast. Wygląda i smakuje bajecznie. Jest to ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a efekt jest rozbrajający,ciasto po prostu rozpływa się w ustach. 





Składa się z warstw masy czekoladowej oraz herbatników,a całość jest zwieńczona warstwą śmietanowej pianki posypanej czekoladą. Po prostu musicie zrobić to ciasto-będziecie zachwyceni-zaręczam :)

SKŁADNIKI  NA BLASZKĘ 24x24

MASA CZEKOLADOWA


-150 g mąki pszennej
-50 g kakao
-100g cukru
-1 litr mleka
-100g czekolady mlecznej
-250g masła lub margaryny

PIANKA ŚMIETANKOWA

-300 ml śmietanki 30%
-2 łyżeczki żelatyny
-1 łyżka cukru pudru
-100ml gorącej wody

DODATKOWO

-450g herbatników
-125 ml mleka
-1 łyżka miodu



Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
MASA

Do garnka dajemy kakao,mąkę,cukier i zalewamy 1 litrem mleka. Mieszamy,stawiamy na gaz i gotujemy co chwilę mieszając trzepaczką.



 Gotujemy aż do momentu powstania gęstej masy. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną  czekoladę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło.Mieszamy do rozpuszczenia. Masę odkładamy na około 10 minut.




Dno blaszki wykładamy pierwszą warstwą herbatników (jedną stronę każdego herbatnika moczymy lekko w mleku z miodem)



Na herbatniki dajemy trochę masy,potem kolejną warstwę herbatników.
Warstw herbatnikow  i masy ma być po 5 -ostatnia warstwa to masa.



Ciasto odkładamy by masa  ostygła i wstawiamy do lodówki. Gdy jest zimne 
ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną.
Wykładamy na masę,posypujemy startą czekoladą i wstawiamy na noc do lodówki.



I gotowe-ciasto pięknie się kroi i jest rewelacyjne w smaku,polecam Wam je bardzo gorąco :)











SMACZNEGO :)

26 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować.Wygląda smakowicie 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zrobić piankę bez żelatyny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można,fajnie się sprawdzi śmietana 36% bo po ubiciu jest sztywna :) Polecam gorąco-ciasto jest pyszne :)

      Usuń
  3. Jaka jest wielkość blachy? Wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pewna, ze bardzo by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym moczyła herbatniki w jakimś alkoholu��. Przynajmniej co drugą warstwę.Byłoby to ciasto raczej dla dorosłych ,ale słodki smak zyskałby niepowtarzalną nutkę��.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto rewelacja właśnie zajadamy. Bałam się że będzie przesłodzone ale jest idealne! Jestem ciekawa czy robiłaś inne wersje smakowe?

    OdpowiedzUsuń
  7. Masa mi sie przypalila w garnku czemu ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyraźnie jest napisane by masę mieszać...przyczyną może też być zły garnek-niektóre garnki przypalają.Na prawdę jest to tak proste i bezproblemowe ciasto,że przypalenie tej masy jest wręcz niemożliwe.

      Usuń
  8. Szukam czegoś na swoje imieniny i myślę, że będzie idealne 😀😀😀
    Muszę zrobić😍😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno goście będą zachwyceni bo to ciasto jest pyszne i robi się je ekspresowo :)

      Usuń
  9. zabrakło mi herbatników , a miałam 500g :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie wiem co to za magia,że mi jeszcze zostało. Mam nadzieję,że Pani doczytała,że to ciasto na małą blaszkę.

      Usuń
    2. Robiłam dwa razy ,ciasto pyszne tylko nie wiem dlaczego masa wychodzi mi za rzadka i na dole nie zastyga. Proszę o radę.

      Usuń
    3. Trzeba dłużej gotować, aż zgęstnieje

      Usuń
  10. To chyba najlepsze ciasto jakie jadłam. Super przepis :) i bardzo prosty.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ktoś mi wyjaśni po co to mleko i miód na końcu przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dokładnie czytać przepis, w mleku z miodem moczymy herbatniki, nie jest to jednak konieczne.

      Usuń
  12. Ciacho superowe 1wszy raz zrobilam z przepisu ale kolejne razy juz troszke po swojemu ja daje teraz 20g kakao, 2 tabliczki bialej czekolady, herbatniki maczam w mleku z cukrem waliliowym i tez jest bomba polecam. Pozdrawiam serdecznie łasuchow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało, oczywiście można eksperymentować

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko