Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą


Przez taką pogodę, jaką mamy za oknem, nie chce mi się za długo przesiadywać NAWET w kuchni. Wtedy najchętniej, przygotowuję dania gotowe w mig, bez kombinowania. Jednym z takich dań, jest świetna przekąska – grzanki z wędzoną makrelą. Robi się je bardzo szybko, a smakują fenomenalnie. Pierwszy raz spróbowałam ich z moim mężczyzną w rewelacyjnej gdyńskiej knajpce i od tamtego czasu przygotowuję je również w domu. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, jako przekąska między posiłkami, jako przystawka, czy przekąska na imprezie. Musicie ich spróbować <3

Składniki:
– pełnoziarnista bagietka lub bułki
– wędzona makrela (lub łosoś)
– 1 opakowanie serka śmietanowego (125g)
– pół pęczka koperku
– garść rukoli
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Bagietkę lub bułki kroimy na ukos na kromki i pieczemy, by były chrupiące w piekarniku, opiekaczu lub na patelni. Serek śmietankowy mieszamy z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Makrelę/łososia rwiemy na kawałeczki, usuwając ewentualne ości. Podpieczone, chrupiące kromki smarujemy serkiem z koperkiem i układamy na nich kawałeczki ryby. Grzanki podajemy z rukolą, skropione oliwą z oliwek.
Smacznego!

 

 

 

9 Replies to “Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą”

  1. Grzanki…. przyjemnie chrupiące 🙂

  2. zdrowo i jak pysznie 🙂

  3. Marcepanowy Kącik says: Odpowiedz

    Chętnie schrupała bym taką grzankę 🙂

  4. Po prostu moje ulubione smaki!
    Mogę sobie tylko wyobrazić jak dobre muszą być w smaku.
    Fenomenalna sprawa!
    Pozdrowieńka przedweekendowe 🙂

  5. wspaniale podane! muszę ich koniecznie spróbować 🙂

  6. Rybkę kocham w każdej postaci, taka też bardzo by mi posmakowała 🙂

  7. W gdyńskiej knajpce przy plaży podają z roszponką też je uwielbiamy i zawsze jemy jak jesteśmy na wakacjach. Czas zrobić samemu !! Pozdrawiam

    1. I chyba mamy na myśli tę samą knajpkę! Teraz trochę zmienili recepturę – rybka jest też w serku, ale składniki są te same 🙂 w takim razie do dzieła! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz