Marynowane grzyby leśne


Któż nie lubi marynowanych grzybków. Są doskonałe jako dodatek do zimowych obiadów oraz niezastąpione przy innych okazjach. Aura w tym roku sprzyja grzybobraniu przynajmniej w mojej okolicy. 


Składniki:
grzyby leśne
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżki soli
gorczyca biała
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe
marchewka*

Przygotowanie:
Wybieramy najładniejsze, twarde i w miarę równej wielkości okazy grzybów. Dokładnie oczyszczamy. Wrzucamy do gotującej i osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Następnie przepłukujemy zimną. Czynność powtarzamy.



W drugim naczyniu przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy, z solą i cukrem. Na dnach słoiczków umieszczamy po łyżeczce, dwóch ziaren gorczycy, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego.


Odcedzone grzyby układamy w słoiczkach i zalewamy gorącą zalewą mając na uwadze, że ocet dolewamy dopiero bezpośrednio przed zalaniem słoiczków. Można dodać kilka plastrów marchewki. Zakręcamy i ustawiamy słoiki na wieczkach. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.