Dzi艣 os艂odzimy sobie troch臋 dzie艅 馃檪 Mam dla Was przepis na Churros – hiszpa艅skie t艂uste ciastka, kt贸re receptur膮 przypominaj膮 troch臋 ptysie, ale s膮 sma偶one na g艂臋bokim t艂uszczu. Tradycyjnie w Hiszpanii wita si臋 nimi Nowy Rok, a w przekroju maj膮 kszta艂t gwiazdy. Cz臋sto podawane s膮 te偶 z gor膮c膮 czekolad膮. Wam proponuj臋 jednak churros obtoczone w cynamonowym cukrze. Koniecznie musicie spr贸bowa膰! 馃槈
Sk艂adniki:
- 115 g mas艂a
- 2 艂y偶ki cukru
- 1/4 艂y偶eczki soli
- 120 g m膮ki
- 3 du偶e jajka
- 6 艂y偶ek cukru pudru
- 1,5 艂y偶eczki cynamonu
- Olej do sma偶enia
Spos贸b wykonania:
- W 艣rednim garnku umieszczamy mas艂o, 2 艂y偶ki cukru, s贸l i wod臋, stawiany na 艣rednim ogniu. Czekamy a偶 mas艂o si臋 rozpu艣ci i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogie艅 i przesiewamy m膮k臋 do garnka z mas艂em ci膮gle mieszaj膮c mas臋 przez ok. 1 minut臋.
- Mas臋 przek艂adamy do miski i dodajemy jajka, po jednym na raz, 艂膮cz膮c je z mas膮 mikserem. Po dok艂adnym po艂膮czeniu wszystkich sk艂adnik贸w przek艂adamy je do r臋kawa cukierniczego z ko艅c贸wk膮 o kszta艂cie gwiazdy.
- W ma艂ym garnku rozgrzewamy olej, kt贸ry wlewamy mniej wi臋cej do po艂owy obj臋to艣ci garnka. Trzymaj膮c r臋kaw cukierniczy nad olejem ostro偶nie wyciskamy pasek ciasta i odcinamy go wprost do garnka. Powtarzamy czynno艣膰 tworz膮c kilka ciastek. Sma偶ymy je po ok. 1 minucie na stron臋. Upieczone churos odk艂adamy na talerz wy艂o偶ony r臋cznikiem papierowym w celu ods膮czenia ich z t艂uszczu. Jeszcze ciep艂e wk艂adamy do miseczki z wymieszanym cukrem pudrem i cynamonem i obtaczamy je. Gotowe!
no jej pychota pewnie ale i t艂uste i s艂odkie – nie mog臋 takiego czego艣 teraz 馃檨 za p贸艂 roku zrobi臋 馃檪
隆Me gusta mucho! 馃榾
Ajajajaj! 馃榾