wtorek, 5 września 2017

PLACEK PO ZBÓJNICKU

Pyszny,sycący placek ziemniaczany  z dodatkiem gulaszu.Treściwe danie dla całej rodziny :).
SKŁADNIKI
Gulasz
600g łopatki wieprzowej
cebula
papryka
sól,pieprz
2 listki laurowe
ziele angielskie
słodka i ostra papryka
słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego ŁOWICZ
natka pietruszki

Placki  ziemniaczane
1kg obranych ziemniaków
cebula
sol,pieprz
jajko
olej do smażenia

WYKONANIE
Na początku przygotowujemy gulasz.Mięsko kroimy w kostkę.Pokrojone mięso krótko podsmażamy na odrobinie oleju aż zmieni kolor.
Cebulę kroimy w piórka lub półksiężyce a paprykę w kostkę.
Do podsmażonej łopatki dodajemy cebulę i paprykę,przyprawy,dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem ok.20-30 min.
Następnie dolewamy "Ciemny sos uniwersalny" marki ŁOWICZ i dusimy jeszcze ok.15 min.aż mięso zmięknie.Sos Łowicza dodaje super brązowy kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat naszego gulaszu.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Czas na przygotowanie placków ziemniaczanych.Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w malakserze.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko sól i pieprz.Dokładnie mieszamy.
Następnie z naszej masy smażymy placki z obu stron na złoty kolor.

Na każdy placek nakładamy gulasz i składamy na pół.Na wierzchu dajemy np.łyżkę śmietany :) i pokrojonego ogórka kiszonego.
SMACZNEGO!!!!


Polecam serdecznie sosy ŁOWICZ!!!


Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz