wtorek, 5 września 2017

Sałatka z zielonych ogórków i szynki z czerwoną quinoą

Taką mam dziś dla Was świeżą sałateczkę z zielonych ogórków z szynką, czerwoną  quinoą, kaparami, porem i domowym majonezem. Prosto i smacznie :) Zjadłam trochę na śniadanie, ale na kolację też w sam raz. Polecam!

Składniki:

1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy
350 gram zielonych ogórków
200 gram szynki BG
kawałek pora (około 4-5 cm) 
3 czubate łyżeczki kaparów
4 łyżki majonezu
pierz
sól

Wykonanie:

Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, szynkę kroimy podobnie. Por drobno siekamy, wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą, ale pamiętamy, że kapary i szynka już są słone wiec trzeba z nią uważać. Można dodać kilka świeżych listków oregano do ozdoby, albo posypać natką pietruszki, świeży koperek też byłby super. I już.

8 komentarzy:

  1. Takie sałatki bardzo lubię :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobną jadłam z makaronem zamiast quinoi - i bez kaparów. Wyśmienite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze qinony , ale czytałam na jej temat i widzę, że ma wiele zalet.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna sałatka, czerwona quinoa świetnie wygląda i dodaje uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szynka i ogórek fajnie się łączą w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie jadłam kolacji, a przez tą sałatkę zrobiłam się głodna!!! Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, zwłaszcza te kapary zapewne świetnie podkręcają smak.

    OdpowiedzUsuń