Dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu propozycję obiadową. Kurczak w paprykowym sosie, to propozycja pełna smaku idealna na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i sycie. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Spróbujcie i Wy. Kurczak w paprykowym sosie idealnie pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków czy chleba.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 żółtej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli ziołowej
- 1/2 czerwonej papryki
- Lutenica łagodna, czyli pasta z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami Nasze Domowe
- 1/3 szklanki wody
- olej do smażenia (u mnie ryżowy)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w małe plasterki (można również w kostkę, ale tak będą bardziej miękkie i rozpływające się w ustach).
Podsmażamy na oleju, doprawiając słodką czerwoną papryką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową i pieprzem. Mieszamy, aby przyprawy pokryły całe mięso. Podsmażamy jeszcze chwilę, następnie dodajemy pastę z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami.
Mieszamy, ustawiamy zastawiamy pod przykryciem na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę obie papryki i po chwili dolewamy wodę. Zostawiamy dalej pod przykryciem aż nasze mięso będzie mięciutkie (co jakiś czas mieszamy).
Smacznego
smacznie wygląda
Dziękuję i polecam 🙂
Pysznie wygląda 🙂 Takie danie to jest to co lubię 🙂
😀 Polecam