Śnieżny puch

Od dawna kusiło mnie by zrobić to ciasto,czas więc przyszedł by zrealizować zamiary. Pełnia lata,gorąco więc takie bez pieczenia,prosto z lodówki jest wręcz idealne na tę porę roku.












 spód:
1 szkl. wiórków kokosowych
50 g masła
2 łyżki cukru

masa:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego
200 ml śmietany 36% 
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku

posypka:
1/2 szkl. wiórków kokosowych
25 g masła
1 łyżka cukru

Wiórki, cukier i masło umieścić w  rondelku i smażyć kilka minut  do rozpuszczenia masła. Odstawić do wystudzenia.
Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia.

 Tortownicę (26 cm) wyłożyć folią aluminiową,na dno wyłożyć wiórki,wyrównać powierzchnię. Tortownicę umieść w lodówce.
Twaróg  zmiksować na małych obrotach z przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wmieszać z masą serową. Ostrożnie przelać do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. 
 Sernik umieść w lodówce. Po godzinie posypać wierzch ciasta masą wiórkową wykonaną w ten sam sposób co spód z tym,że 1/2 proporcji.
Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).








Komentarze

Popularne posty