Print Friendly and PDF

Biały chleb na zakwasie pszennym

Biały chleb na zakwasie pszennym

Biały chleb na zakwasie pszennym

Ostatnio znowu na blogu zrobiło się chlebowo. Mam czasem takie rzuty, że piekę jak szalony, chleb za chlebem. A potem przez miesiąc czy dwa miesiące nic. W końcu trzeba podążać za pragnieniami, za tym co się lubi, za tym co sprawia przyjemność. Więc jak mi się chce piec to piekę, jak mi się nie chce to nie piekę. Ot, taka mądrość życiowa godna co najmniej Kubusia Puchatka. A nie od dziś wiadomo, że Puchatek wielkim mędrcem był. Więc właśnie wymyślił mi się taki niby zwykły chleb, bo biały, ze zwykłej pszennej mąki. Ale na zakwasie, żeby tak nieco przełamać jego smak. Nie mogłem się zdecydować natomiast czy ma to być zakwas żytni czy pszenny. Bo to dość istotna sprawa, każdy z nich inaczej spulchnia chleb, każdy nadaje pieczywu innego smaku. Postanowiłem nie tracić czasu na dumanie i zastanawianie się i zrobiłem dwa chleby. Kolejna prawda życiowa, do której doszedłem z wiekiem: nie umiesz wybrać? To nie wybieraj.

A przepis na ten chleb z żytnim zakwasem zamieszczę na blogu niebawem, pewnie za parę dni.
     

PRZEPIS NA BIAŁY CHLEB NA ZAKWASIE PSZENNYM


Biały chleb na zakwasie pszennym - składniki

 
500 g mąki pszennej typ 750
285 ml wody
100 g zakwasu pszennego
2 łyżeczki soli

Biały chleb na zakwasie pszennym - wykonanie

 
Wszystkie składniki wyrabiamy ze sobą przez kilka minut, do uzyskania w miarę elastycznej masy. Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub zawijamy w folię spożywczą. Zostawiamy na 6-8 godzin. Następnie formujemy bochenek i wkładamy do koszyka wzrostowego. Jak nie mamy koszyka to po prostu możemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć uformowany bochenek. Ale znacznie wygodniej jest z użyciem koszyka, zachęcam więc do jego kupna. Jeżeli często pieczecie chleby to z pewnością Wam się przyda taki zakup.

Koszyk przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na 8-12 godzin, aż ciasto ładnie wyrośnie.

Jeżeli używamy koszyka to nagrzewamy piekarnik z blachą w środku (wyłożoną papierem do pieczenia) do 220 stopni. Następnie ostrożnie wyjmujemy blachę, przekładamy chleb z koszyka na rozgrzaną blachę i pieczemy przez 1 godzinę.

Jeżeli ciasto wyrastało Wam na blasze to po prostu nagrzewacie piekarnik bez blachy. Jak się nagrzeje to wkładacie blachę z wyrośniętym chlebem i tak samo pieczecie 1 godzinę.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej.

Smacznego!


Biały chleb na zakwasie pszennym

Biały chleb na zakwasie pszennym

Komentarze

  1. Od jakiegoś czasu już właśnie tylko takie chlebki pochłaniam, żadnych innych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że aż kipisz życiowymi mądrościami ;)
    Chleb wygląda wspaniale... Ja już nie pamiętam, kiedy jakiś upiekłam...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tutaj jesteś. Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o blogu czy o tym konkretnym przepisie. Nie zostawiaj natomiast w komentarzu linków (ani do swojej strony, ani do żadnej innej) - chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga. Jeśli interesuje Cię zareklamowanie się na blogu, to po prostu zajrzyj do zakładki "Współpraca".

Popularne posty