Ciasto łabędzi puch – słodkie, delikatne, puszyste, rozpływające sie w ustach.
Ciasto niezwykłe, bo jego krem jest bardzo oryginalny – to krem na bułkach kajzerkach – koniecznie go wypróbujcie!
Idealne ciasto na niedzielę albo imprezy rodzinne czy święta.
PRZEPIS NA CIASTO ŁABĘDZI PUCH
Składniki na ciasto łabędzi puch:
Biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl cukru
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 mąki pszennej
Krem:
3 szkl mleka
2 bułki kajzerki
0,5 szkl cukru
100g wiórków kokosowych
200g masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Posypka:
100g wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
1 łyżka masła
Dodatkowo:
1 słoik dżemu
1/2 szkl wody
3 łyżki syropu lub likieru kokosowego lub karmelowego
Jak zrobić ciasto łabędzi puch:
Białka oddzielamy od żółtek – ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę.
Do białek dodajemy cukier i ubijamy minutę, dodajemy żółtka i znów ubijamy minutę.
Do jajek dodajemy przesiane mąki, delikatnie wszystko mieszamy.
Masę przekładamy do do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 20x35cm.
Pieczemy ok 30 min w 180st. Studzimy.
Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.
Masa: Bułki kroimy w kostkę, wrzucamy do mleka (2szkl) i zostawiamy do namoczenia. Po tym czasie bułki rozdrabniamy widelcem lub miksujemy blenderem z mlekiem, mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy masę z bułek i kokosa, wanilię, gotujemy aż masa zgęstnieje.
Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimną masę bułkowo – kokosową miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej.
Posypka: Na suchą patelnię wsypujemy wiórki, cukier i masło – podsmażamy aż wiórki zezłocą się. Studzimy.
Składanie ciasta:
Spód biszkopt nasączamy wodą z syropem, smarujemy dżemem, wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy, smarujemy pozostałym kremem i posypujemy posypką.
Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny a najlepiej na całą noc.