Ciasto marmurkowe

W taką pogodę jaką dzisiaj mamy za oknem nachodzi mnie ochota na kawałeczek aromatycznego ciasta czekoladowo - pomarańczowego, który swoją lekkością przypomina babkę.


 Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 220 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem kryształem i waniliowym do białości. Do masy stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę łączymy z masą a następnie dzielimy ją na pół. Do jednej części dodajemy 250 g mąki przesianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, kakao oraz pół szklanki mleka. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, resztę mleka oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy.Do wysmarowanej keksówki nakładamy na przemian obie masy. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka ). Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem ( cukier puder łączymy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy ).


Komentarze