Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym

Smakowita propozycja na obiad :) Gnocchi to dla ułatwienia 'nasze kopytka" smakują bardzo podobnie. Samo wykończenie ich wygląda trochę inaczej. Ja ułatwiłam sobie ich przygotowanie. Tradycyjne ślady widelca zaznaczone ;)



Składniki:

  • ok. 700 g ziemniaków mącznych
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
Ziemniaki ugotować (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) , obrać i przepuścić przez praskę. Składniki połączyć i uformować wałki o średnicy 2,5 cm. Ciąć na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatać jego pazurki :) Całość gotować w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty.



Pulpety:
  • ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • cebula
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
Cebulkę drobno pokroić i wszystkie składniki ze sobą połączyć , aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Formować małe kuleczki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Sos porowo-paprykowy
  • 1 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 serki topione kremowe
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 por - część biała
  • łyżka oleju
Pora pokroić w pół plastry. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek , lekko go zeszklić , po czym dodać pokrojony por i dusić ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyć do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą się zagotuje , wrzucić 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser się roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodać usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy na 'gnocchi' i dekorujemy natka pietruszki.

Komentarze

Popularne posty