4 wrz 2017

CIASTO Z NEKTARYNKAMI ORAZ PISTACJAMI



4 .09.2017 Dziś w Polskich szkołach pierwszy raz po przerwie wakacyjnej odezwał się dzwonek :) 
Również dziś poraz pierwszy wielu uczniów 1 klas podstawówki rozpoczęło przygodę ze szkołą. Wśród tych dzieciaczków jest Moja Siostrzenica Juleczka :) 
Mimo , że na dzień dzisiejszy dzieli nas kilka tydzięcy kilometrów , ja nie zapominam o Niej i tak ważnym dla Niej dniu :) 
Dlatego "symbolicznie" dziś upiekłam dla Niej ciasto z owocami i ukochaną kruszonką :) 
Dziś mogę przesłać jej tylko na zdjęciu tą słodycz ale jak tylko się spotkamy na pewno upiekę dla Niej specjalnie :) 
Juleczko Pięknych dni w szkole :* 

A jeśli Wy lubicie proste i smaczne ciasta na bazie jogurtu i owoców z pyszną kruszonką :) Polecam to ciasto :) 

SKŁADNIKI na Keksówkę 30/10 cm :

Ciasto


2 szklanki mąki
1 /3 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1 /2 szklanki jogurt naturalnego
110 g masła
1 łyżka proszku do pieczenia
Szczypta soli
20 dag nektarynek
2 łyżki mielonych pistacji lub migdałów

Kruszonka


2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru np. trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE:


 Do jednej miski wsypuję mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski dodaję cukier oraz masło. Miksuję dokładnie następnie dodaję jajka oraz jogurt. Miksuję.

Na koniec dodaję mąkę z drugiej miski. Mieszam.

Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układam obrane i pokrojone w plastry nektarynki.

Kolejno posypuję mielonymi pistacjami można użyć również migdałów. Na koniec łącze składniki kruszonki i dokładnie posypuję ciasto.

Piekę w 180 stopniach ok 50-60 min do tzw suchego patyczka.

Ciasto studzę w formie ok 15 min a następnie przekladam ciasto na kratkę i studzę aż ciasto będzie chłodne.

Smacznego. 
 










 

4 komentarze:

Polenka.pl pisze...

Ale zrobiłaś ochotę! Bardzo lubię takie kruche i niezbyt słodkie ciasta :)

Polenka.pl pisze...

Wyglada pysznie!

dlamlodychrodzicow.pl pisze...

Wygląda przepysznie:)

dlamlodychrodzicow.pl pisze...

Wygląda przepysznie:)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF