Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki



Pogaca to proste do zrobienia, smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem.
Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca z różnymi nadzieniami, takimi jak ser, ziemniaki czy mięso. Można je także spotkać bez nadzienia. Często posypane z wierzchu sezamem lub czarnuszką. Mają różną formę i wielkość, mogą to być zarówno miniaturowe bułeczki jak i dużo większe. Każde miejsce tworzy swoją własną wersję lub odmianę.

Składniki na ciasto:

500 g jasnej mąki pszennej
55 g ciepłego mleka
20 g  drożdży prasowanych
1/2 szklanki oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
225 g wody mineralnej gazowanej

na nadzienie:

pół pęczka natki pietruszki
200 g sera feta
ewentualnie pieprz do smaku

na wierzch:

do posmarowania roztrzepane żółtko lub mleko
sezam, czarnuszka lub mak na posypkę


Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, zostawić na 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

W tym czasie przygotować nadzienie. Natkę pietruszki posiekać i dokładnie wymieszać z pokruszonym serem. Można doprawić do smaku mielonym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt suchy można dodać do niego trochę kwaśnej śmietany. Soli nie musimy dodawać ponieważ sam ser jest już wystarczająco słony.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Bułeczki można formować i nadziewać w dowolny sposób. Ja robiłem je w kształcie spiralek "ślimaczków" tak jak pokazuję na zdjęciach poniżej.



Uformowane układać na papierze do pieczenia.
Zostawić na ok. 20 minut, aż trochę się napuszą.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180oC.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem. Można posypać sezamem, czarnuszką lub makiem. Piec w temperaturze 180oC przez 25-30 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty