Kremowa zupa z cukinii i szpinaku


Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu co dziś zrobić szybkiego na obiad, to polecam przygotowanie kremowej zupy z cukinii. Zdecydowanie na dzisiejszą pogodę sprawdzi się idealnie, a możecie urozmaicić ją serem gorgonzolą, grzanką czosnkową, śmietaną lub czym tylko chcecie.

Składniki:
1 średnia cukinia
1 łyżka oleju
2 ziemniaki 
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 g szpinaku
1 l bulionu
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
na koniec dodałam łyżkę śmietany 18%

Przygotowanie:
ziemniaki owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku 30 minut 180 C.
W garnku na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj ząbki czosnku (całe), następnie dodaj szpinak, pokrojoną w kostkę cukinie i  pokrojone ziemniaki bez skórki.  Wszystko delikatnie podsmaż i zalej bulionem. Gotuj wszystko ok 20 minut na małym ogniu, dopraw i zmiksuj na konsystencję kremu. 
Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami. 


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty