Czego możesz użyć jako panierki
- zmielonych płatków owsianych
- pokruszonych płatków kukurydzianych
- sezamu
- domowej bułki tartej
- panierki "panko"
Będziesz potrzebować
dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym
fasolka szparagowa - 400 g
jajko - 1 szt
parmezan - ok 50 g
bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane - ok 150 g/ 1,5 szk
sól - wg uznania
Etap I - Fasolka
Fasolkę umyj i poodcinaj końcówki z ogonkami. Gotuj ok 5 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.
Etap II - Panierka
W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj.
Etap III
Rozbełtaj jajko i zanurz w nim odcedzoną fasolkę następnie zanurz fasolkę w przygotowanej panierce.
Etap IV
Za panierowaną fasolkę rozłóż na papierze do pieczenia, piecz w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez 20 minut.