sobota, 2 września 2017

Sok z czarnego bzu


Hej!
Od wielu lat czarny bez uznawany jest za roślinę leczniczą. W medycynie ludowej wykorzystywany jest do łagodzenia gorączki, kaszlu bo ma właściwości antybakteryjne i wykrztuśne. Czarny bez jest skarbnicą jeszcze innych dobrotliwych składników dla zdrowia. Dlatego pokusiłam się by przygotować sok.  

Potrzebujemy:

  • świeżo zebrane grona czarnego bzu
  • kg cukru


Zbieramy dojrzałe grona, najlepiej przy ładnej pogodzie. Niedojrzałe odrzucamy, a zostawiamy tylko te które są czarne. Nie jemy surowych, bo może dojść do zatrucia. Wrzucamy do garnka, płuczemy i zasypujemy cukrem. Gotujemy tak długo, aż rozgotują się owoce. Całość przelewamy przez sitko i jeszcze raz zagotowujemy. Wlewamy do butelek i zakręcamy. Gotowy sok wykorzystujemy do podratowania zdrowia. Świetnie smakuje z malinami lub herbatką lipową. Można też dodać naturalnego miodu. Smacznego.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz