Chleb orkiszowy
Naszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia.
500 ml ciepłej wody
50 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 czubate łyżki płatków orkiszowych
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej
2 łyżki siemienia lnianego
3 czubate łyżki pestek słonecznika
1 łyżka mleka do posmarowania
1 łyżka mleka do posmarowania
Do
miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki.
Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Do
rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół
godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej
foremki,wierzch
posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp.
180 stopni.
ładnie wyrośnięty jak na orkisz
OdpowiedzUsuń