Granola dyniowa

Granolę czy gotowe musli bez problemu dostaniemy w każdym sklepie,ale ja nie kupuję,robię sama. Tworząc taką granolę mogę mieszać wedle uznania różne płatki,ziarna oraz inne dodatki,te które lubię. Nie zdarzyło mi się jeszcze  abym zrobiła taką samą identyczną,każda jest inna,każda smakuje inaczej. 
Kilka łyżek granoli,jogurt naturalny i zdrowe śniadanie gotowe i co ważne w kilka chwil.
Tą granolę zrobiłam w wersji jesiennej z puree dyniowym.









100 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych
100 g płatków żytnich pełnoziarnistych
100 g płatków owsianych
50 g siemienia lnianego
50 g słonecznika
50 g pestek dyni
50 g rodzynek
3/4 szkl. puree z dyni
3 łyżki miodu

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki,rozłożyć na dużej blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i włożyć blaszkę z zawartością. Piec (a właściwie suszyć) ok 40-45 minut kilkakrotnie mieszając granolę. Wystudzić,przesypać do słoika i zamknąć. Używać wedle uznania mieszając granolę z jogurtem lub mlekiem.









Komentarze

Popularne posty