czwartek, 31 sierpnia 2017

Golabki i gesty sos warzywny


Składniki
  • duża główka kapusty, ugotowana i podzielona na liście
  • pęczek szczypiorku drobno pokrojony lub 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 800-1000 gr mięsa – u mnie łopatka
  • 1½ szklanki ryżu ciemnego
  • 2-3 obrane marchewki
  • 1 obrana pietruszka
  • kawałek selera
  • 860 gr. świeżych pomidorów
  • pęczek koperku
  • łyżeczka tymianku
  • 6-8 ząbków czosnku opcjonalnie ( my lubimy czosnek)
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 gałązki curry -maggi ,czyli kocanki włoskiej
    Kocanka curry-maggi ma delikatny, lekko gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania smaku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę  powinno się dodawać pod koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe).
    Jako naturalny, ziołowy lek wykazuje działanie przeciwzapalne, ściągające i grzybobójcze. Najbardziej wartościowe leczniczo są liście zbierane i suszone od wiosny do początku lata (przed kwitnieniem). Jednakże roślina ma największą wartość jako przyprawa kuchenna



Wykonanie

Wolnowar:
Zagotować osoloną wodę ,z kapusty wyciąć głąb i wsadzić do wrzątku .Co jakiś czas ostrożnie wyjąć gotowe duże liście z głowy kapusty.
W dużej misce wymieszać drobno posiekany szczypiorek- cebula, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek ,oraz zmielone mięso i ugotowany ryż. Wszystko razem wymieszać dokładnie ,doprawić do smaku.
Na każdy liść nakładać farsz i zawinąć gołąbka,a następnie umieść nadziewane gołąbki w wolnowarze, (a jak nie masz to w innym garnku na wolnym ogniu).
Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH  około 3,5 -4 godzin, lub 7-8 na poziomie LOW



Sos
Pomidory i wszystkie warzywa-marchewki ,pietruszkę i seler ,oraz pozostałe liście kapusty dokładnie zmiksować . Dodać zioła ,ziele i liść laurowy ,czosnek ,doprawić sola i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i gotować około 30-40 minut do zgęstnienia. Pod koniec dodać pokrojony zielony koperek.:))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com