Nie macie zbyt wiele czasu na przygotowywanie obiadu? Ten przepis jest dla Was! Udka i podudzia pieczone z pomidorkami to szybkie do przygotowania i sycące danie, które zadowoli każdego członka rodziny. Lubię sięgać po takie połączenia.
Składniki /dla 2 osób/:
- 2 udka
- 2 podudzia
- 4 ziemniaki
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, posypać solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na min. 20 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, pomidorki na połówki, a obraną marchewkę w grubsze plastry.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok poukładać pokrojone warzywa. Posypać ziołami, polać olejem i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec do zrumienienia się mięsa i warzyw.