piątek, 1 września 2017

Chałwowiec na ciepłych lodach

Deser banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką!





Tortownica 22 cm:
10 ciepłych lodów (tzw. ,,murzynków”)
500 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
100 g chałwy waniliowej
50 g białej czekolady
¼ szklanki ciepłej wody
1 łyżka żelatyny
1 galaretka krystaliczna o smaku winogronowym
1,5 szklanki wrzątku do galaretki
Owoce: winogrona, maliny, borówki, nektarynka

Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przecięte na pół ciepłe lody. Kupiłam takie, które miały na spodzie wafelek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy startą białą czekoladę i pokruszoną bardzo drobno chałwę. Dolewamy żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy na ciepłe lody. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie na wierzchu układamy owoce. Całość zalewamy przestudzoną i delikatnie stężałą galaretką. Deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz