31 sierpnia 2017

Tiramisu z toruńskimi piernikami




  Pyszny, włoski deser w trochę innej odsłonie bo zamiast biszkoptów w jego wnętrzu kryją się toruńskie pierniki. Dodatkowo w tej wersji tiramisu nie ma jajek ! Mięciutkie, aromatyczne pierniki namoczone w mocnej kawie, otoczone delikatnym śmietankowym kremem w towarzystwie ciemnego kakao. Przepis powstał przy okazji konkursu " Przepis na Kopernika ". Polecam gorąco ten przepis.

Składniki :
  • 300 g Pierników Toruńskich Katarzynek 
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 250 g mascarpone 
  • 3-4 łyżki cukru pudru (zależy czy lubimy bardzo słodkie czy mniej)
  • niecała szklanka świeżo zaparzonej, mielonej kawy
  • 3 łyżki kakao
Przygotowanie :
Kawę zaparzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W wysokim naczyniu ubijamy mocno schłodzoną śmietanę. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Kawę odcedzamy i przelewamy do miseczki, w której będziemy namaczać pierniki. Pierniki maczamy w kawie i układamy w kieliszkach. Następnie wyciskamy na pierniki śmietanową masę. Całość posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę pierników nasączonych kawą przykrywając je kremem. Odrobinę kremu zostawiamy na dekorację. Na wierzch układamy nie namoczone w kawie pierniki. Deser wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao i dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego 😊





Dziękuję 💓

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz