czwartek, 31 sierpnia 2017

Sałatka katalońska

Danie z kuchni hiszpańskiej 









Składniki

  • główka sałaty
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 50 g szynki
  • 3 filety anchois
  • 100 g kiełbasy wiejskiej
  • sos winegret
  • sól
  • pieprz
  • majonez

     

     

    Przygotowanie

      Sałatę dokładnie umyłem , dokładnie osączyłem, porwałem palcami na drobne kawałki.
    Gałązki selera oczyściłem, pokroiłem na nieduże kawałki. Cebule obrałem , pokroiłem w krążki. Wszystkie składniki wymieszałem z niewielką ilością sosu winegret, ułożyłem dekoracyjnie na półmisku. Szynkę pokroiłem w drobną kostkę, anchois podzieliłem na cząstki , kiełbasę obrałem ze skórki, posiekałem ( można zmielić ). Wszystkie składniki wymieszałem , ułożyłem na sałacie.

    Jajka ugotowane na twardo pokroiłem na ósemki. Ułożyłem na sałatce. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Skropiłem sosem winegret. Podałem z majonezem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz