Ptysie z kremem waniliowym

Składniki na ciasto ptysiowe
Ptysie z kremem waniliowym

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę
  • 5 jajek
  • Pół łyżeczki cukru
  • Szczypta soli

Krem

  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 80 g drobnego cukru
  • 6 żółtek jaj
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 laska wanilii

Ciasto ptysiowe

W rondlu zagotować wodę, mleko,  masło, sól i cukier. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Cały czas gotując wszystko dokładnie miksować, tak żeby masa będzie błyszcząca i będzie miała gładką konsystencję bez grudek. Dalej miksować, aż masa przyjmie formę kuli, która łatwo odchodzi od ścian rondla. Wyłączyć ogień i dalej miksować aż ciasto będzie letnie. Kolejno dodawać jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ozdobne ciastka. Ptysie bardzo urosną, więc trzeba zachować między nimi spore odstępy. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec przez 25 minut, aż ptysie będą złote i chrupiące.

Krem waniliowy

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę i dodać mąkę kukurydzianą. Wszystko wymieszać. Zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Gorące mleko powoli wlewać do żółtek cały czas miksując. Masę mleczno-jajeczną przelać do czystego rondla i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając aż krem zacznie gęstnieć i pojawią się na nim 1-2 bąbelki. Krem wystudzić w misce przykrytej folią kuchenną. Folia musi przylegać do kremu aby nie zrobił się na nim „kożuch”. Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Przecięte na pół ptysie napełniać kremem i posypać cukrem pudrem!




Komentarze