czwartek, 31 sierpnia 2017

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Idealne na obiad polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym. Są pyszne, niebanalne w smaku i dość wyraziste! Danie do zrobienia jest proste i wykwintne. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:
550 g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka masła
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Sos:
1 szklanka śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki musztardy delikatesowej

Surówka:
1 połowa kapusty pekińskiej
2 marchewki
2 jabłka
1/2 puszki kukurydzy 
1/2 cebuli
sos do surówki: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta soli i mała kropla octu


Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy, odcinamy błonkę i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie smażymy polędwiczki przez ok. 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni np. talerz i odstawiamy. W garnku umieszczamy śmietanę oraz musztardy, mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy polędwiczki, mieszamy i tak dusimy 3-4 minuty do połączenia się smaków.

Surówka:
Kapustę pekińską myjemy i drobno szatkujemy i wkładamy do miski. Marchewki i jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Wrzucamy również odsączoną kukurydzę i cebulę obraną i pokrojoną w kostkę. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki ze sobą. Wlewamy do miski i dokładnie mieszamy.

Polędwiczki podajemy z ziemniakami i z surówką. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger