wtorek, 21 października 2014

Zupa kalafiorowa


Pierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję do niej ziemniaków i śmietany, dzięki temu jest lżejsza. Dodatek w postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa.

SKŁADNIKI

1 kalafior
1,5 l wody
pół szklanki mleka
2 marchwie
1 korzeń pietruszki
1 mały korzeń selera
2 liście pora
3 udka kurczaka (ja używam szyi indyka)
pół pęczka koperku
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa

Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do wywaru i przyprawić. Uzupełnić wodą w miarę potrzeby. Gotować 20 minut. Mleko wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, mieszając.  Mięso oddzielić od kości, marchew pokroić w plasterki i dodać do zupy, jeszcze chwilę gotować. Podawać posypaną koperkiem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz